Zajímavosti

Klobása z plemene Mangalica

Klobása z plemene Mangalica

Klobása je vyrobena z plemene prasete nazývaného Mangalica. Toto plemeno pochází v Velké uherské nížiny. Jméno plemene vzniklo z výrazu mangh ("kříženec") se slovanskou ženskou koncovkou -ica. Plemeno se vyznačuje dlouhou vlnitou plavou až černou srstí, která mu umožňuje pást se venku i v tuhé zimě. (Tím dosahuje přirozeného přírůstku sádla).

Také obsahuje velké množství tzv. dobrého cholesterolu.Ten umožňuje transport tuků a v nich rozpustných látek v krvi. Dobrý cholesterol slouží především k vychytávání a zpětnému transportu cholesterolu z tkání do jater, kde může být dále metabolizován. Vyšší koncentrace HDL (Vysokodenzitní lipoprotein z angl. HDL—high density lipoprotein- neboli dobrého cholesterolu) částic v krvi je považovaná za pozitivní faktor v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, především aterosklerózy- tím je také v populární literatuře nazýván "hodným cholesteronem". 

V poslední době je však maso vyhledáváno labužníky pro svoji šťavnatost.

Griliáš

Griliáš

Historie:

Za vlády uherského krále Matyáše byl griliáš vhodnou ozdobou na slavnostní stoly. Podle tradice, novomanželský pár měl rozbít griliášový dort, a na kolik kousků se dort rozbil, tolik šťastných let budou manželé spolu. Bohužel tato tradice už zaniká, jelikož griliášový dort je těžký a tak ho nahradil dort z piškotu. Také nesmíme zapomenout na Silvestrovské griliášové prasátko, které má přinést štěstí.

 

Co to je griliáš?

Podle slovníku cizích slov a frází je francouzské slovo „griliáš“, což znamená sladkost(křehkost). Je to lehce rozpuštěné máslo smíchané s cukrem, nadrcené vlašské oříšky, arašídy a mandle, připravené jako tabulka čokolády a usušené při pokojové teplotě.

V Maďarsku se objevil griliáš jako medicína. V lidovém léčitelství se pomocí griliáše léčil kašel a bolest v krku.

 

A jak je to vlastně v současnosti s griliášem v Maďarsku?

 Existuje už jenom pár cukrářských mistrů griliáše. Mezi jednoho z nich patří pán Rimóczi László, který je mistrem ve svém oboru a účastnil se nejedné mezinárodní soutěže, kde se umístnil mezi prvními místy. Všechny jeho produkty jsou ruční práce vytvořené s pečlivostí a jedinečností.  Od roku 2009 je  Rimóczi László také předsedou Sdružení Maďarského griliáše, kde se snaží griliáš znovu přivést do povědomí lidí a získat další nadšence pro tuto uměleckou práci.

 

Nyní Vám přinášíme umění griliáše pána Rimócziho do našich obchodů, kde i vy můžete ochutnat chutě této skvělé sladkosti.

NAŠE NABÍDKA

Maďarská klobása pálivá

Uzená klobása ostrá (nejvíc pálivá), cca 30 cm dlouhá, váha jedné nožičky je cca 250g.
Jedná se...
29,90 Kč

Těstoviny fettucine

Těstoviny - 8 vaječné
doba vaření: 10-12 minut
Složení: pšeničná mouka, vejce
Alergen...
38,00 Kč

Mix chili papriček

Mix chili papriček pikantní
Není tepelně zpracované
Hmotnost pevného podílu: 300g
Hmo...
55,00 Kč

Kastrol s rukojetí a odměrkou 1L

Červený smaltovaný kastrol s rukojetí a odměrkou 1litr.
Průměr kastrolu: 13cm
159,00 Kč

Nakládaný květák

Nakládaný květák pikantní
Se sladidlem
Není tepelně zpracované
Hmotnost pevného podíl...
55,00 Kč

Maďarská vína

Hujber Királyleányka - bílé suché víno

(suché bílé víno)
Lehce vonící víno po směsi květin (jasmín, petúnie, sasanka), jemná harmonick...
109,00 Kč

Hujber Chardonnay - bílé suché víno

(suché bílé víno)
Víno lze kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami, hodí...
109,00 Kč

Hujber Cabernet Sauvignon-červené suché víno

(suché červené víno)
Charakteristická bývá tmavě granátově červená barva a kořenitá chuť.
...
129,00 Kč
jméno:
heslo:
Vstup pro velkoobchodní partenry
Home - Hingaro delikates
Nákupní košík
položek v košíku: 0
Do dopravy zdarma zbývá: 1 500 Kč

Created by © 2009-2016ALS Euro s.r.o. tvorba www stránek webdesign
Doporučujeme: Váhy na potraviny