Zajímavosti

Klobása z plemene Mangalica

Klobása z plemene Mangalica

Klobása je vyrobena z plemene prasete nazývaného Mangalica. Toto plemeno pochází v Velké uherské nížiny. Jméno plemene vzniklo z výrazu mangh ("kříženec") se slovanskou ženskou koncovkou -ica. Plemeno se vyznačuje dlouhou vlnitou plavou až černou srstí, která mu umožňuje pást se venku i v tuhé zimě. (Tím dosahuje přirozeného přírůstku sádla).

Také obsahuje velké množství tzv. dobrého cholesterolu.Ten umožňuje transport tuků a v nich rozpustných látek v krvi. Dobrý cholesterol slouží především k vychytávání a zpětnému transportu cholesterolu z tkání do jater, kde může být dále metabolizován. Vyšší koncentrace HDL (Vysokodenzitní lipoprotein z angl. HDL—high density lipoprotein- neboli dobrého cholesterolu) částic v krvi je považovaná za pozitivní faktor v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, především aterosklerózy- tím je také v populární literatuře nazýván "hodným cholesteronem". 

V poslední době je však maso vyhledáváno labužníky pro svoji šťavnatost.

Griliáš

Griliáš

Historie:

Za vlády uherského krále Matyáše byl griliáš vhodnou ozdobou na slavnostní stoly. Podle tradice, novomanželský pár měl rozbít griliášový dort, a na kolik kousků se dort rozbil, tolik šťastných let budou manželé spolu. Bohužel tato tradice už zaniká, jelikož griliášový dort je těžký a tak ho nahradil dort z piškotu. Také nesmíme zapomenout na Silvestrovské griliášové prasátko, které má přinést štěstí.

 

Co to je griliáš?

Podle slovníku cizích slov a frází je francouzské slovo „griliáš“, což znamená sladkost(křehkost). Je to lehce rozpuštěné máslo smíchané s cukrem, nadrcené vlašské oříšky, arašídy a mandle, připravené jako tabulka čokolády a usušené při pokojové teplotě.

V Maďarsku se objevil griliáš jako medicína. V lidovém léčitelství se pomocí griliáše léčil kašel a bolest v krku.

 

A jak je to vlastně v současnosti s griliášem v Maďarsku?

 Existuje už jenom pár cukrářských mistrů griliáše. Mezi jednoho z nich patří pán Rimóczi László, který je mistrem ve svém oboru a účastnil se nejedné mezinárodní soutěže, kde se umístnil mezi prvními místy. Všechny jeho produkty jsou ruční práce vytvořené s pečlivostí a jedinečností.  Od roku 2009 je  Rimóczi László také předsedou Sdružení Maďarského griliáše, kde se snaží griliáš znovu přivést do povědomí lidí a získat další nadšence pro tuto uměleckou práci.

 

Nyní Vám přinášíme umění griliáše pána Rimócziho do našich obchodů, kde i vy můžete ochutnat chutě této skvělé sladkosti.

NAŠE NABÍDKA

Kotlina č. 36 10-13L

Kotlina č. 36 je vhodná pro velikosti kotlíku 10 až 13 litrů.
Součást kotliny je samotná kotlin...
1599,00 Kč

Opékací kleště na slaninu-litinové

Opékací kleště na slaninu jsou zhotoveny z litiny. Umožňují rychlejší opečení slaniny bez ztrát omas...
460,00 Kč

Vepřový perkelt

Složení:
58% marinované vepřové maso (80% vepřové maso, voda, sůl, stabilizátory: trifosfáty, d...
65,00 Kč

Lopatka na koření malá

Lopatka na koření.
6cm
12,00 Kč

Bonbóny s alkoholem - červená vilmos hruška

Bonbón s alkoholem - červená vilmos hruška
Mléčná čokoláda min. 45%
Obsah alkoholu max. 5%...
139,00 Kč

Maďarská vína

Hujber Chardonnay - bílé suché víno 1,5 litru

(suché bílé víno)
Víno lze kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami, hodí...
145,00 Kč

Hujber Muškát - bílé polosladké víno

(polosladké bílé víno)
Obecně jsou tato vína lehká, s mocným muškátovým buketem, s tóny medu, l...
109,00 Kč

Hujber Alkonyat - bílé pozdní sběr

(pozdní sběr, bílé víno)
Pro tento druh vína je typický nižší obsah alkoholu, plná chuť a aroma...
199,00 Kč
jméno:
heslo:
Vstup pro velkoobchodní partenry
Home - Hingaro delikates
Nákupní košík
položek v košíku: 0
Do dopravy zdarma zbývá: 1 500 Kč

Created by © 2009-2016ALS Euro s.r.o. tvorba www stránek webdesign
Doporučujeme: Váhy na potraviny